Suomalaisen jäsenkorjauksen pääkouluttaja Jari Sipilä.

Jari Sipilä yli 20 vuotta suomalaisen jäsenkorjauksen koulutusta.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 21 vuotta, kun aloitin ensimmäisen jäsenkorjaajakoulutuksen.                                       Koulutuspaikkana oli Virpiniemen liikuntaopisto vuonna 1996.  

  

Omat kokemukseni jäsenkorjauksesta sain jo lapsuudessani, kun olkapäät menivät sijoiltaan kahdesti kumpikin, ja kansanparantaja Väinö Hakala laittoi ne paikoilleen. Viimeisin kerta kirpaisi oikein kunnolla, mutta se oli kerralla hoidettu. Isäni matkassa olin useat kerrat, kun hän käytti oppilaitaan korjauksessa. Hakala oli ennestään tuttu jo isovanhemmilleni Ylivieskasta (Kontion sukua, johon kaikki kuulumme). Nuoruudessani myös kansan suosima lääkäri Turusen Jussi korjasi selkääni. 

Perusoppini jäsenkorjaajaksi sain vuosina 1992-1994 parantajilta Keski-Pohjanmaalla. Päivän päälle parantajat opettivat minua myös iltaisin kotonaan ja sain jäsenkorjaajan käytännön oppia. Silloinen jäsenkorjaus näytti toimivalta, koska siihen vaikutti parantajien persoonat, paikallinen kulttuuri ja pitkä kokemus, mutta se ei toiminut sellaisenaan Oulun seudulla.  Eräs oppimani uskomus, kuten se että jäsenkorjaaja voisi korjata jalat samanmittaisiksi, kaatui asiakkaan kysymykseen; " Ovatko jalat pysyneet samanmittaisina?". No eivät olleet, sehän ei mitenkään voinut olla totta, koska ihmisen keho on toispuoleinen ja jalat ovat luonnostaan erimittaiset.

Sama toispuoleisuus koskee lantion ja lantiokorin kallistumaa, se on aina johonkin suuntaan terveenäkin vinossa. Yksinkertaisesti ei ole olemassa selkää, joka olisi täysin suorassa.Ymmärsin, että menetelmää on kehitettävä nykypäivään sopivaksi ja otettava mukaan vertailu lähtötilanteesta ja lopuksi.

Vaati paljon rohkeutta luopua uskomuksista. 

Aito suomalainen jäsenkorjaus syntyy:

Testaus antaa oikean tuloksen, on vain uskallettava tehdä se. Hyvin nopeasti menetelmästä tuli omansa erilaisine tekniikoineen ja uusine löytöineen, mitä jäsenkorjauksessa ei ole koskaan aiemmin ollut. Menetelmän nimi tulee suomalaisuudesta ja sen aitoudesta. Se ei ole kopio mistään,  se on syntynyt halusta auttaa lähimmäistä, uteliaisuudesta, kokeiluista, ilosta onnistuneissa hoidoissa, nöyryydestä mahdottomuuden edessä ja kysymyksistä, joihin ei ole ollut vastausta. 

Vuosikymmenten aikana olen tavannut useita parantajia, jotka ovat tiedoillaan vaikuttaneet suomalaisen jäsenkorjausmenetelmän hoitotapoihin. Rehellisyys katsoa, kuten asia on, on yksi parhaimpia asioita heiltä. 

Mitä kehitettyjä asioita aito suomalainen jäsenkorjaus sisältää, joita ei ole aiemmin ollut?

Tässä aluksi kymmenen: 

1. Ensimmäisenä on tietenkin oikea koulu, Suomen Jäsenkorjaajakoulu.

2. Jäsenkorjauksen ensimmäiset hoitosäännöt.

3. Jalan virheasento, joka muuttaa jalan mekaanista pituutta ja aiheuttaa lantiokorin kallistuman

ja tämän korjaus.

4. Fasettilukkojen aukaisuun Kierto-Pyöritys-tekniikka.

5. Selän liikehoitoon nikamien Kierto-Rullaus-tekniikka.

6. Maan ensimmäiset tuoksuttomat hoitotilat ja koulutukset.

7. Unen laadun huomioiminen hoitamisessa.

8. Löydöt: 3 asentovirhettä, jotka yhteydessä noidannuoleen.

9. Täsmälliset heijastekipujen hoitopaikat.

10. Tarkka alkututkimus hoidossa ja testaus sekä muutosten tarkistus lopuksi.  


Koulutuksen kehittyminen:  

Järjestin ensimmäisen jäsenkorjauskurssin jo vuonna 1996. Seuraavana vuonna 1997 sain luvan aloittaa ja valtion tukeman Suomen oloissa ensimmäisenä jäsenkorjaajan oppisopimuskoulutuksen.  
Vuonna 2011 Suomen jäsenkorjaajakoulu, sekin pioneerityönä ensimmäisenä vain jäsenkorjaajiin erikoistuneena kouluna koko maassa.
Ammatilliselle koulutukselle on selkeästi tarvetta. Suomen Jäsenkorjaajakoulun tarkoituksena on ylläpitää ja edistää tätä suomalaista hoitotapaa ja vaalia sitä arvomaailmaa, joka luonnostaan on osa parantajan elämää. Säilyttää, opettaa ja lisätä tietoutta tästä hyvin toimivasta hoitotavasta, minun mielestäni parhaasta.
Comments